Kişi ve şirketlere ait işletmelerin muhasebe sistemlerini kuran, geliştiren; muhasebe, finans ve mali (para ile ilgili) konularda belgelere dayanarak inceleme ve denetim yapan, mali tabloların ve beyannamelerin yasa ve yönetmelik hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini onaylayan kişidir. YMM raporu bu kişiler tarafından yazılır.
Yeminli Mali Müşavir olmak için 10 yıl mali müşavirlik yapmak zorunluluğu vardır. Süre haddi aşıldıktan sonra ilgili kurumlar tarafından yapılan sınavı geçen mali müşavirler Yeminli mali müşavir olmaya hak kazanır. Kanun, Yeminli Mali Müşavirlere(YMM) devletin kendi iş yükünü azaltabilmeleri açısından birçok yetki vermiştir. Yanin kanun koyucu, YMM’lere güvenerek devlet adına inceleme ve tasdikleme gibi raporları yazma yetkisi sunmuştur.
Yeminli Mali Müşavir olan kişi veya ortağı olduğu şirket hiçbir şekilde muhasebe defteri tutamaz ancak finansal konularda muhasebe birimlerine ve şirket yönetimine danışmanlık hizmetinde bulunabilir. YMM raporları, bazı durumlarda devlet kurumlarının özel şirketlerden zorunlu olarak istediği, bazı durumlarda ise YMM raporunu yeterli gördüğü için belge sayısını azaltmak için talep ettiği raporlardır.