Borsada işlem görmeyen halka açık şirketler için belirlenen hadler aşağıdaki gibidir. Belirtilen ölçütlerden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler( Örn. 2017 ve 2018 yılında belirtilen eşik değerlerden en az ikisini aşan şirket 2018 yılı için bağımsız denetime tabi hale gelmiştir):
- Bilanço aktif toplamı 15 milyon Türk Lirası,
- Yıllık net satış hasılatı 20 milyon Türk Lirası,
- Çalışan sayısı 50 kişi.
Zorunlu Olduğu Halde Bağımsız Denetim Yaptırmamanın Sonuçları
Bir şirket bağımsız denetime tabi olduğu halde ilgili dönem için denetim yaptırmamışsa (denetçi seçip web-sitesinde yayınlamamışsa) şirket ile ilgili maddi ve diğer yönlerden yaptırımlar uygulanır. Aşağıdaki cezai yaptırımların tümü sorumlu şirket için uygulanır:
- Şirketin büyüklüğüne göre belirlenen para cezası yaptırımı uygulanır. Tutar; günlük en az 20 TL en fazla 100 TL olarak belirlenir. Bu durumda kanuni gerekliliği yerine getirmeyen şirket, yıllık en az 7.240 TL en fazla 36500 TL tutarında bir para cezasına çarptırılır.(TCK MD. 52/2-3. Buraya tıklayarak ilgili kanuna ulaşabilirsiniz.)
- 3. Kişiler tarafından şirkete yapılacak yatırım ya da sağlanacak finansman konusunda aranan denetim raporu bulunmaz ise bu durum yatırımcılar tarafından güveni azaltan ve riski artıran faktör olarak değerlendirilir.
- Sorumlu şirket, Türk Ticaret Kanunu 397/2 maddesine göre faaliyet raporu düzenleyemez(TTK). Bu durum aşağıdaki diğer durumların oluşmasına sebep olur.
- Sorumlu şirket, sermaye artırımı veya azaltımı yapamaz.
- Sorumlu şirket, kâr dağıtımı yapamaz.
- Sorumlu şirket, finansal tablolarını YMM veya SMMM’lere onaylatamaz.
- Şirket, faaliyet raporunu onaylatamaz. Anonim Şirketi ise; Yönetim Kurulu’nun almış olduğu kararlar hükümsüz sayılır ve resmi işlemlerde kabul edilemez. Limited Şirket ise; Müdürler Kurulu’nun almış olduğu kararlar aynı şekilde hükümsüz sayılır.
- Mali tablolar tasdik edilemez.