İhracatta KDV İstisnası
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir.
3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV’den muaftır. Fakat 12. maddeye göre bir teslimin ihracat sayılması için aşağıdaki iki şart gerçekleşmek zorundadır
(KDV Kanunu) :
– Teslim, yurt dışındaki bir müşteriye veya serbest bölgedeki alıcıya yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.
– Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır.
Yurt içindeki KDV mükelleflerinin yurt dışına açtıkları şubeye orada satışını yapmak şartıyla yurt içinden yapacakları teslim de KDV’den muaftır.
İhracatta KDV İadesi
KDV’den muaf olma durumu ihracatçı için bir dezavantaj oluşturur. Bu dezavantaj, teslim edeceği mal ve hizmetin üretimi, imalatı gibi giderlerde KDV ödemiş olmasına karşın satışında bu KDV’yi alıcıya yansıtamayacak olmasıdır. Kanun koyucu bu durumu gözeterek ihracatçılara; ihracata konu olan işlemler için ödemiş oldukları KDV’nin iadesi hakkını tanımıştır. İhracatta KDV İadesi Yeminli Mali Müşavir tarafından hazırlanan bir rapor ile gerçekleşir. YMM, hazırlamış olduğu iade raporunu bizzat olarak talep eden şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesine teslim eder. Şirketin ticari işlemleri sadece yurt dışına yönelikse söz konusu ihracat için kanunda belirtilen limite kadar yapmış olduğu tüm mal ve hizmet maliyetlerinin KDV İadesi alınır.
Şirketin ticari işlemleri hem yurt içi hem yurt dışına yönelikse, KDV konusunda mahsuplaşma yoluna girilir. Yurt içi satışlardan çıkan ödenecek KDV, şirketin indirilecek KDV’sinden düşükse yurt dışına yapılan ihracat için yapılan mal ve hizmet maliyetlerinin yine üst sınıra kadar iadesi alınır.
Ayrıca; yapmış olduğu ihracat işlemleri için Dahilde İşlem Belgesi, Teşvik Belgesi ya da İhraç Kayıtlı Satış gibi hakları bulunan şirketlere KDV’siz mal veya hizmet satılır. Bu durumda satıcı kurum için KDV İade hakkı doğar.