info@guvenymm.org
0362 435 44 58

Hurda ve Atık Tesliminde KDV Tevkifatı

Yayınlayan: Sefa KATIRCI
Kategori: KDV İadesi, KDV Tevkifatı
hurda-atık-kdv-tevkifatı

KDV Tevkifatı: Hurda ve Atık Teslimi (Tebliğ Maddesi: 2.1.3.3.3)

Tevkifat Oranı: 7/10

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanların (Listeyi görüntülemek için tıklayınız.) ve KDV mükelleflerinin (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir.) yapmış oldukları alımlar aşağıdaki istisnai durumlar dışında tevkifata tabidir. Satıcı, aşağıdaki istisnai durumları karşılamadığı takdirde alıcı tarafından gerekli KDV Tevkifatı yapılmak zorundadır.

Yukarıdaki tevkifatlı işlemin kapsamına ilişkin örnekler ve diğer açıklamalar aşağıda belirtilmiştir:

  • Listedeki kurum ve kuruluşların kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacaktır. Yani bu listedeki satıcıların hiçbir teslim işlemine alıcı (listede bulunsa dahi) tevkifat uygulayamaz.
  • Ancak, bu durum profesyonel spor kulüplerince (şirketleşenler dahil) listedeki kurumlara yapılan teslim ve hizmetlerde geçerli değildir. Profesyonel spor kulüplerinin listedeki kurumlara tesliminde alıcı, gerekli oranda KDV Tevkifatı uygular.
  • Ayrıca, 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki teslimlerde ve bu Kanun uyarınca KDV’den istisna olan teslim ve hizmetlerde tevkifat söz konusu olmaz. Yani satıcı’nın KDV istisnası mevcut ise bu teslime alıcı kurum her kim olursa olsun tevkifat uygulayamaz.

Örnek: Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek usulde vergiye tabi olmayan bir çiftçi tarafından yapılan yün ve yapağı teslimleri, 3065 sayılı Kanunun (17/4-b) maddesi uyarınca KDV’den müstesna olduğundan, bu işleme ait bedel üzerinden KDV hesaplanmayacak ve dolayısıyla tevkifat yapılmayacaktır.

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 ₺’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır. Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.

Hurda kavramında işaret edilen genel anlam çerçevesinde;

– Demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke, çelik, çinko, pik, sarı, bronz, nikel, kızıl, lehim, mangan-tutya, antimon ve benzeri her türlü metaller,

– Bu metallerin alaşım, bileşim ve cürufları,

– İmalathane ya da fabrikalarda imalat sırasında ortaya çıkan metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar ile standart dışı çıkan metal ürünler,

– İzabe tesislerinden çıkan standart dışı metal hammaddeler, yarı mamuller, hadde bozukları,

ve benzerleri “hurda metal” kabul edilir.

Ayrıca, hurda veya atık niteliğindeki; her türlü kâğıt, karton, mukavva, kauçuk, plastik ile bunların kırpıntıları, naylon, lastik kırıkları, cam şişe, kavanoz, otomobil ve pencere camları, cam kırıkları, konfeksiyon kırpıntıları teslimleri de tevkifat uygulaması kapsamındadır.

Tamir ve bakımdan sonra aynı amaçla kullanılması mümkün olan kullanılmış metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam esaslı eşya teslimlerinde tevkifat uygulanmaz.

Örnekler

Örnek 1: “Hurda” olarak tabir edilen bir jeneratör, bobinleri sarılıp tamir ve bakımdan sonra yeniden jeneratör olarak kullanılacak hale getiriliyorsa, kullanılmış jeneratörün tesliminde tevkifat uygulanmayacaktır.

Örnek 2: (A) Ltd. Şti. tarafından, atık değerlendirme işiyle uğraşan Hurda A.Ş. ne yapılacak hurda pil, hurda akü vb. teslimleri esas itibarıyla Kanunun (17/4-g) maddesi kapsamında KDV’den istisna olacak, (A)’nın istisnadan vazgeçmiş olması halinde teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin (7/10)’u  Hurda A.Ş. tarafından tevkifata tabi tutulacaktır.

Hurda akü ve pilin belirli bir işlemden geçirildikten sonra tekrar kullanılabilir duruma gelmesinin mümkün olması halinde, bu teslimde istisna veya tevkifat uygulanmayacaktır.

Araç-gereç ve iş makinelerinin, Kanunun (17/4-g) maddesi veya tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilebilmesi için ekonomik ömrünü doldurmuş bir şekilde satılması ve satış sonunda alıcının bunları, hurda olarak değerlendirmesi gerekmektedir. Aynen veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılacak durumda olanların teslimi tevkifat kapsamında değerlendirilmez.

İlgili mevzuat çerçevesinde hurdaya ayrılmak suretiyle trafikten çekilmeleri nedeniyle teslimleri 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi uyarınca vergiden müstesna olan motorlu kara taşıtlarının tesliminde de aynı şekilde işlem tesis edilir.

Hurda gemilerden yapılan sökümler sonrası teslimlerde de yukarıdaki açıklamaya göre hareket edilir.

Buna göre, gemi söküm işlerinde hurda gemilerin sökülmesi sonunda elde edilen metal aksam (pervane, motor, telsiz, radyo-teyp, uydu alıcısı vb.) aynı amaçla kullanılmak üzere satılıyorsa alıcılar tarafından KDV tevkifatı yapılmaz.

Söz konusu aksamın kullanılamaz durumda olması halinde ise bunların, sökenler tarafından tesliminde ve sonraki safhalarda tevkifat uygulanır.

Aynı şekilde, hurda gemilerden sökülen sac aksamın, sökenler tarafından tesliminde ve sonraki safhalarda el değiştirmelerinde de tevkifat uygulanır.

Tevkifattan Kaynaklanan Mahsuben/Nakden KDV İadelelerinde rapor gerekliliğini tevkifat oranları ile gösteren güncel tablomuz için tıklayınız. 

Hizmetimiz

Güven YMM & Danışmanlık ailesi olarak; iş ortaklarımıza kısmi tevkifattan doğan KDV İadeleri konusunda yardımcı olmaktayız. Rapor gerektiren işlemler için YMM KDV İade raporu gerekli ekleri ve karşıt inceleme tutanakları ile birlikte hazırlanır. Vergi İnceleme Raporu’nun gerekli olduğu işlemlerde ise Güven YMM ailesi olarak iş ortaklarımızın hesaplarını ön incelemeden geçirerek devlet denetimine hazır hale getirmekteyiz. Rapor gerektirmeyen işlemler için de danışmanlık hizmeti ile mükelleflerin KDV İade işlemlerini tamamlaması konusunda yardımcı olmaktayız.

KDV Tevkifatı sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynakça: KDV Uygulama Genel Tebliği

 

KDV Tevkifatı teklif formunu doldurmak için tıklayınız.