Damga Vergisi Nedir?
Kişilerin birbirleriyle, kurumların birbirleriyle ve kişiler ile kurumların arasında yapılan hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen resmi kağıtlardan vergi alınır. İşte bu vergi Damga Vergisi‘dir. Asıl amacı, devletin bürokratik evrakları ile kişilerin kendi aralarında imzaladıkları sözleşme ve belgelerin resmiyetini güçlendirmektir.
Sözleşmeler iki kişi arasında ise damga vergisinin mükellefi iki tarafa da ait olmaya başlar. Resmi daireler ile kişiler arasında bir sözleşme söz konusuysa, bu durumda verginin mükellefi kişiler olur. Doğan damga vergilerini daima kişiler öderler. Gündelik hayatında insanların kira sözleşmelerinde de karşılarına çıkan damga vergisi, iş hayatı, sözleşme, ihale ve ücret ödemesi gibi durumlarda da karşılaşabileceğiniz bir vergi türüdür.
Resmi olan ve Damga Vergisi Kanunu ile belirlenmiş kağıtları imzalayan kişiler damga vergisi mükellefi olurlar. Damga Vergisi Kanunu’nun 24. maddesinde, damga vergisi hiç ödenmemiş veya eksik ödendiği zaman imzalayanların bu vergiden müteselsilen sorumlu olduğu belirtilmektedir.
Kimler Damga Vergisi Verir?
Damga Vergisi ibraz edilebilen ve imzalanabilir, ayrıca hüküm içeren kağıtlardan alınır. Damga Vergisi’nin mükellefleri ilgili resmi kağıdı imzalayan taraflardır. Belge bir resmi kurum ile kişi arasındaki işlemlerle ilgiliyse Damga Vergisi’nin yükümlülüğü kişiye aittir.
Damga Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Damga Vergisi aylıktır. Beyannamesi izleyen ayın 23. günü, vergi olduğunda verilir. İzleyen ayın 26. gününde ise ödenir.
Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Damga Vergisi’nin iki türü vardır:
- Maktu Damga Vergisi:Kağıt üstündeki bedelden bağımsız olarak belirli bir TL karşılığı ödenir.
- Nisbi Damga Vergisi:Kağıt üzerindeki bedele her yıl belirlenen tutar tablosundaki oranlar uygulanır.
Damga Vergisi Oranları
64 seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğ ile vergiye tabi kağıtların 2020 yılında tabi olacakları maktu damga vergisi tutarları arttırılmıştır. 2020 yılında beyannamelerden alınacak damga vergisi tutarları aşağıdaki gibidir.