Nakit Yardımı
Ankara Büyükşehir Belediyesince Korona Virüsü Kapsamında Ekonomik Olarak Olumsuz Etkilenen Hemşerilerimize Verilecek Olan Nakdi Yardım Başvuru Kriterleri Konusunda Kısa Bilgi Notu
1- Bu yardım hane bazlı verilecek olup, hanede yaşayan bir kişiye verilecektir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinden başvurular incelenecek olup, bir haneden birden fazla yapılacak taleplerden birisi değerlendirilecektir.
2- 2020 Sayılı Kanun Kapsamında (65 Yaş Yaşlılık, Engellilik), yaşlı ve hasta bakım ücreti (maaşı) alanlar ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yardımlardan faydalananlar Nakdi Yardım Kapsamı dışındadır. (Bu kapsamlarda yer almış vatandaşlarımıza Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mevcut ödemelerinin dışınca acil 1000 Tl ödeme yapacağını duyurmuştur.)
3- İkamet edilen hanede, memur, kamu işçisi, emekli ve sigortalı çalışan veya Bağkur kapsamında olan birey varsa Nakdi Yardım Kapsamı dışındadır.
4- Ankara Kırsalında olup da hayvancılık, çiftçilikle uğraşan Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerinden yararlanan, Tarım ve Hayvancılık kooperatiflerine kayıtlı olan çiftçilerimiz Nakdi Yardım Kapsamı dışındadır.
5- Korona virüsü tedbirleri kapsamında fiili olarak işyeri kapananlar ile bu işyerlerinde çalışanlardan işlerini fiili olarak gerçekleştirmeyip, kısa çalışma ödeneği ile diğer kredi desteklerinden yararlanmak amacıyla sigorta sisteminde aktif sigortalı gözükenler (işyeri sahipleri dahil) Nakdi Yardım Kapsamı dışıdır. (Bu kesim 15 Nisan itibariyle kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılacaktır)
6- Korona virüsü tedbirleri kapsamında 15 Mart 2020 sonrası işyerini fiili kapatan (Vergi ve Sosyal Sigorta Sisteminden de kapatma şartı aranacaktır.) işyeri sahipleri ile bu kapsamda işine fiili son verilen iş akdi resmi sonlandırılan çalışanlar yukarıdaki ilk beş madde kapsamında da değillerse Nakdi Yardım başvurusunda bulunabilirler.
7- Korona virüsü tedbirleri kapsamında kapanan kıraathane, kafe, çayocağı, lokanta, çiçekçi, büfe, restaurant, berber, kuaför ve benzeri hizmet sektörü ağırlıklı işlerde çalışan ancak sigortalı kapsamda gösterilmeyen kişiler yukarıdaki ilk beş madde kapsamında değillerse Nakdi Yardım başvurusunda bulunabilirler.
8- Korona virüsü tedbirleri kapsamında pazarcılık, seyyar satıcılık yapıp tezgahını kapatmış olanlar ile çocuk bakıcılığı ya da evlerde temizlik işleri kapsamında günlük yevmiye ile çalışan kadınlar yukarıdaki ilk beş madde kapsamında değillerse Nakdi Yardım başvurusunda bulunabilirler.
Gıda ve/veya Acil Nakit Desteği’nden yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın Belediyemize gelmelerine hiç gerek yok. Evlerinden hiç çıkmadan bu başvuruları yapabilecekler.
Öncelikle Başkent Mobil uygulamamızdan bu başvuruları yapmak mümkün. Gerekli güncellemeler yapıldı ve “Belediye hizmetleri avucunuzun içinde” sloganıyla başlattığımız Akıllı Belediye uygulamamız olan Başkent Mobil’den çok kolay bir biçimde vatandaşlarımız bize başvuruda bulunabilirler.
İkinci kanalı, BAŞKENT 153 hizmetimidir. BAŞKENT 153’e telefon açarak vatandaşlarımız gıda ve Acil Nakit Desteği başvurularını yapabilirler.
Başvuru yapılabilecek üçüncü kanalımız ise Ankara Büyükşehir Belediyesinin kurumsal internet sitesinden ulaşılabilecek Dayanışma Platformu sayfasıdır.
Bağış ve detaylı bilgi için: https://www.ankara.bel.tr/dayanisma-platformu
[/md_text]
Barınma, Sağlık, Gıda ve Ulaşım
Sokakta kalan vatandaşlar ALO 153 hattı üzerinden yetkililere ulaşarak düzenli sağlık kontrollerinden geçirilecek, barınma ve beslenme ihtiyaçları giderilecek. Bu hattı temel ihtiyaçları için 65 yaş üstü vatandaşlar da kullanabilecek.
Yenikapı’da 5bin kişiye 3 öğün yemek hizmeti, Gürpınar’da 440 yatak kapasiteli geçici hastane alanı ve Maltepe’de 1.300 yatak kapasiteli alan ihtiyaç halinde hazır hale getirildi.
19 Kapalı spor salonu 1.983 yatak kapasiteli geçici hastane alanı hazır hale getirildi.
İstanbul vatandaşlarının temel gıda ve hijyen malzemesi için online dağıtım ağı kuruldu.
Otellerle işbirliği yapılarak sağlık çalışanlarına 2 bin kişilik konaklama imkanı sağlandı.
Taksi, dolmuş ve minibüs için 100 dezenfekte istasyonu kuruldu.
Eczacılara toplu taşıma ücretsiz hale getirildi.
Özel Halk Otobüslerinin masrafları İBB tarafından karşılanacak.
Hastane otoparkları ücretsiz hizmet verecek.
Tüm sağlık çalışanlarına toplu taşıma ve İSPARK ücretsiz olacak.
İBB TV tarafından sanatçı, sporcu, bilim insanı ve yazar gibi kendi alanlarında uzmanlaşmış kişiler tarafından düzenlenen etkinlikler yayınlanmaktadır. ( www.ibb.tv , Instagram: @ibbsporistanbul Twitter: @istanbulbld)
İçinde bulunulan zorlu dönemde vatandaşlara 012 449 49 00 hattı üzerinden her gün 08.00-24.00 saatleri arasında psikolojik destek sağlanılacak.
KİPTAŞ (Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş.) ödemeleri ertelendi.
Borcu nedeniyle suyu kesilmiş 50 bin hane ve işyerinin suyu açılacak
Abonman kartlarının süresi 31 Mart’tan 30 Nisan’a uzatıldı.
30 bin öğrenciye 31 Mart’tan itibaren 3.200 TL burs yatacak.
[/md_text]
Sağlıkçılar
Salgın nedeniyle hasta olan insanlara yardım etmeye çalışan sağlık çalışanlarının daha iyi koşullarda dinlenmesi için İzmir’de bir yurt ve otel kiralandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Meslek Fabrikası tarafından üretilen tıbbi maskelerin dağıtımına başlandı. Maskeler öncelikle İzmir’deki aile sağlığı merkezlerine ve belediyenin birimlerine dağıtılıyor. Meslek Fabrikası dikiş eğitmenleri günde 2 bin civarında maske üretiyor.
Koronavirüsle mücadele çalışmaları kapsamında sağlık çalışanlarının yanı sıra, eczacılar ve eczane çalışanları da toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanacak.
Nakit Yardımı
200’er liralık Ramazan ve Kurban Bayramı yardımlarını birleştirildi; yardımdan faydalanacak aile sayısı da 25 binden 40 bine çıkarıldı. Belediyenin veri tabanına kayıtlı 40 bin ailenin hesaplarına 6 Nisan 2020 tarihinden itibaren 400’er lira yatırılacak.
İZSU Hizmetleri
-İZSU Genel Müdürlüğü koronavirüs salgını nedeniyle şubelere gidemeyen 65 yaş üzerindekiler ile engelli aboneler için kapıda hizmet uygulaması başlattı.
Gezici ekipler, yeni abonelik işlemlerinin yanı sıra isim değişikliği, su açma-kapama gibi hizmetleri abonelerin ayağına getiriyor.
Bu amaçla kurulan gezici ekipler yaşlı ve engellilerin evlerine giderek kapıda işlem yapmalarını sağlayacak. 185 Çağrı Merkezi ve http://him.izmir.bel.tr/ adresinden başvuru yapılması halinde abonenin adresine giden ekipler yeni abonelik, isim değişikliği, su açma-kapama gibi işlemleri yapabilecek.
-İZSU Genel Müdürlüğü koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ihalelerini elektronik ortamda yapma kararı aldı. Kamu İhale Kurumu’nun önerisiyle benimsenen yeni uygulamaya göre henüz ilana çıkılmamış ihaleler e-ihale kapsamına dahil edilecek. Böylelikle katılımcıların ve komisyon üyelerinin bir arada bulunması engellenmiş olacak.
Tüm ihale süreci internetten yürütülecek
Elektronik ortamda yapılan ihalelerde teklifler de dahil olmak üzere istenen bütün bilgi ve belgeler Elektronik Kamu Alımları Platformu’nun (EKAP) web sitesi üzerinden hazırlanabiliyor. Ayrıca teklif sunma işlemleri de yine EKAP üzerinden yapılıyor. İhalelerin ilk oturumlarına ilişkin tutanaklara da aynı platform üzerinden erişim sağlanabiliyor.
Gıda Desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Grand Plaza Gıda Turizm A.Ş., koronavirüs salgını nedeniyle mağdur olan ihtiyaç sahiplerine çorba ve ekmek dağıtmaya başladı. Dün İzmir’in İsmetpaşa, 1.Kadriye, 2.Kadriye, 19 Mayıs, Akarcalı, ve 26 Ağustos mahallelerinde başlayan kampanya ile günde 2 binden fazla çorba ve ekmek dağıtılması hedefleniyor.
Çorba ve ekmekleri ihtiyaç sahibi evlere dağıtan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, dağıtılan gıda miktarını önümüzdeki günlerde artırmayı hedefliyor.
Biz Varız
İzmir Büyükşehir Belediyesi hiç geliri olmayan 65 yaş üstündekilere gıda; 1-5 yaş arası çocuğu olup, geliri bulunmayan, sisteme kayıtlı ailelere de süt ve gıda paketi ulaştırıyor. “Biz varız” sloganıyla başlatılan yardım kampanyasına destek veya gönüllü olmak isteyenler 444 40 35 numaralı telefon hattını arayarak bilgi alabiliyor.
Ulaşım
Şehirlerarası seyahat kısıtlaması kapsamında İzmir’den yurtiçi uçuşların büyük ölçüde iptal olması nedeniyle havalimanı seferi yapan otobüslerin büyük bölümü kent içine çekildi. İki hatta seferler durduruldu.
Koronavirüsü salgını ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı şehirlerarası seyahat için valilik izni alınmasını zorunlu hale getirildi. Otobüs firmalarında olduğu gibi havayolu şirketleri de birçok uçuşu iptal etti. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda THY dışında yurtiçi uçuş yapan firma kalmadı. THY de sefer sayısını oldukça azalttı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü de yolcu sayısının büyük oranda düşmesi üzerine Mavişehir Aktarma Merkezi – Havalimanı (200) ve Bornova Metro – Havalimanı (204) otobüslerinin seferlerini geçici olarak durdurdu. 202 numaralı Alsancak Cumhuriyet Meydanı – Havalimanı otobüs seferleri ise devam edecek.
Çocuklar
– İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle evlerinden çıkamayan çocukların sosyal gelişimine destek olmayı sürdürüyor. Başkan Tunç Soyer okulların tatil edildiği gün, evde kalacak çocuklara kitap ulaştırılması talimatı verdi. Evden eğitime devam eden 0-12 yaş arası çocuklara hikâye kitapları dağıtmaya başlayan Büyükşehir Belediyesi, ilk teslimatı Buca Ufuk Mahallesi’nde yaptı.
Kısıtlama ve Önlemler
– Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler hafta sonu kent içinde kurulan bitpazarlarını kapattı. Kalabalığa neden olan bu pazarlara salgın boyunca izin verilmeyecek. Gün boyunca pazarcıların tercih ettiği Fevzipaşa Caddesi, İkiçeşmelik Caddesi, Kapılar bölgesi, Fahrettin Altay Meydanı ile Bornova ve Karşıyaka’daki adreslerde denetimlerini sıklaştıran zabıta ekipleri birçok tezgahı topladı, satıcıları ise evlerine gönderdi. Ekipler gece boyunca da denetimlerini sürdürüyor.
– Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, dün de gıda satışı yapan marketleri denetleyerek fahiş fiyatla satış yapan işyerleri hakkında işlem yaptı. Gıda satışı yapılan yerlerde hijyen koşullarını da kontrol eden zabıta memurları, yasal işlemlerin yanı sıra bilgilendirme çalışması da yapıyor.
– İzmir Büyükşehir Belediyesi açıkta gıda satışını yasakladı.
– İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs bulaşma riskini azaltmak amacıyla kentlilerin sıraya girdikleri yerlerde birbirlerine en az 1 metre mesafe bırakmasını sağlayacak zemin çıkartmalarını yerleştirmeye de devam ediyor. Özellikle sıraya girilen market, eczane, bankamatik gibi yerlerde sosyal mesafeyi gösteren bu çıkartmalar sayesinde virüsün yayılmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.
– İzmir’de toplu ulaşımda “yeşil koltuk uygulaması” başlatıldı. Yurttaşlar bundan böyle kendilerine ayrılmış yeşil renkle işaretlenmiş koltuklara oturacak, sosyal mesafeyi koruyacak.
– Koronavirüs bulaşma riskini azaltmak amacıyla kentlilerin sıraya girdikleri mekanlarda birbirlerine en az 1 metre mesafe bırakmasını sağlayacak zemin çıkartmalarını yerleştirmeye başladı.
– Sokaktaki hayvanların gıda ihtiyacını karşılayan işletmelerin koronavirüs nedeniyle hizmete ara vermesi üzerine 11 merkez ilçede mama dağıtımına başlandı.
[/md_text]