info@guvenymm.org
0362 435 44 58
Güven YMM > Yayınlar > Mali Danışmanlık > Binek Otomobil Nedir?

Binek Otomobil Nedir?

Yayınlayan: Sefa KATIRCI
Kategori: Mali Danışmanlık
binek otomobil nedir

Binek Otomobil Nedir?

Binek otomobil kavramı, günümüzde kullanılanın aksine çok daha detaylı bir kavramdır. Binek araç tanımı, 8 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği’nin ekler bölümünde 87.03 numaralı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP: 87.03) tanımında detaylıca açıklanmıştır:

  • “1+1 koltuklu, şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (örn. yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (En arkada yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıtlar.”
  • “1+3, 1+4 veya 1+7 koltuklu, şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (örn. yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (En arkada yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıtlar.”

Tebliğdeki açıklamalara bakıldığında, bir aracın sadece dıştan görünümü onun binek otomobil sayılıp sayılmayacağı konusunda kesinlik içermez. Örneğin; 1+7 koltuklu bir aracın arka koltuklarında emniyet kemerleri bulunması, ön ve arka bölümlerin sabit bir panel veya bariyer ile ayrılması ya da 1+1 araçların yolcu bölümlerinde yer alan iç aydınlatma, havalandırma ve küllük gibi teçhizatların bulunması bu araçları binek otomobil tanımına sokar.

Tebliğdeki şartlara uyup tarifedeki 87.03 GTİP numarasına girmesine rağmen bazı araçlar binek otomobil kapsamında bulunmamaktadır. Ambulanslar, mahkum, para ve cenaze taşıma araçları, itfaiye öncü arabaları, trafik şubeye kayıt ve tescil zorunluluğu bulunmayan ve sadece havalimanı apron bölgesi gibi belli alanlarda kullanılan taşıtlar 87.03 tarife numarasına girmesine rağmen binek otomobil olarak değerlendirilmemektedir.

87.02 tarife numarasında belirtilen “10 ya da daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtlar binek otomobil olarak değerlendirilmez. Örneğin; otobüs, midibüs ve minibüs 87.02 tarife pozisyonuna girdiği için binek otomobil değildir.

Tarifedeki tanımlara uyan, eşya ya da insan taşımak üzere imal edilmiş steyşın vagon ve yarış arabaları dahil motorlu araçlar da binek otomobil tanımına girmektedir.

Özetlemek gerekirse; sedan, minisedan  hatchbeck, station wagon, limuzin, spor, üstü açık otomobiller ve yarış otomobillerinin yanı sıra 87.03 tarife pozisyonunda sınıflandırılan çift sıra koltuklu panelvan grubundaki araçlar ile kısa kasalı çift kabinli arazi araçları binek otomobil tanımına girmektedir. Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere kapalı kasa araçların ilgili standartları karşılayan türleri binek otomobil sayılırken, açık kasalı araçlar binek otomobil sayılmamaktadır.

Binek otomobil olduğunun ayırt edilmesi kolay olan Golf, Passat, Astra, Corsa, Linea, 3.20i, S60, E200, A6, Civic, Qashqai, Kodiaq, i30 gibi araç modellerinin dışında:

– Doblo, Kango, Multix, Combo, Connect, Partner, Berlingo, Caddy, Vaneo, Fiorino, Bipper gibi kapalı kasalı, şoför mahallinin arkasındaki bölümde de yan camları olan,

– Starex, Traffic, Master, Vito, Viano, Transporter, Caravelle, Transit, Jumpy, Ducato, Boxer gibi kapalı kasalı, şoför mahallinin arkasında da koltuk bulunan, yanları camlı, city van veya camlı van olarak da adlandırılan araçlar binek otomobillere örnek olarak gösterilebilir.

Binek otomobillerin satın alınan ya da kiralanan şirket tarafından giderleştirilmesi ilgili şirketin faaliyet alanına ve kullanım amacına bağlı olarak değişmektedir. Kanun koyucu tarafından belirlenen kriterlere göre gider ayrılmaması durumunda yüksek tutarlarda vergi cezaları ile karşılaşılabilir.  Binek otomobillerin gider yazılmasına ilişkin usul ve esaslara buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

muratcan-sefa-katırcı
Muratcan Sefa KATIRCI
Finansal Danışman